Nightscout, rakas yövahtimme

Tässä on meidän nelivuotiaan tyypin 1 diabeetikon verensokerikäyrä, napattuna tietokoneeni ruudulta jokin aika ennen tämän jutun kirjoittamista. Ihmeellistä tässä on se, että tieto on siirtynyt tietokoneeseen lähes reaaliajassa, samalla kun mies oli lötköttelemässä sängyssä. Ja sama tieto näkyi myös matkapuhelimessa ja hyllyssä nököttävässä iPadissa.

Screen Shot 2015-01-29 at 20.28.26

Tiedon siirrossa meillä on käytössä Nightscout eli suomeksi Yövahti. Nightscout on pääosin yhdysvaltalaisten diabetikoiden itse kehittämä apuväline. Siis tee-se-itse projekti, diabeetikoiden diagnosointiväline jolla ensisijaisesti diabetesta sairastavien lasten vanhemmat voivat vähentää hoidon aiheuttamaa kuormaa.

Nightscoutin ajatus on osittain hieman samanlainen kuin suomalaisen Modzin. Järjestelmä toimii seuraavasti: potilaalla tulee olla käytössään Dexcomin tai MedTronicin kudossokeria mittaava sensori, jonha lisäksi pitää hankkia Android puhelin, joka kuuntelee sensorin tietoja ja lähettää ne verkkoon talteen tietokantaan. Potilaalla on tähän päälle käytössä verkkosivut jotka lukevat tietokannasta verensokerit ja julkaisevat tiedon helppolukuisena käyränä kuten yllä näkyy. Käyrää voi seurata millä tahansa laitteella jossa on webbiselain ja joka on kiinni Internetissä, oli potilas ja seuraaja ihan missä vain – lapsi tarhassa ja vanhempi töissä, tai vaikka lapsi koulussa ja vanhempi kaupoilla.

Miksi tämä sitten on niin mullistavaa? Meillä on kokemusta Nightscoutista noin kahden vuoden ajalta ja ainakin tälläsiä asioita on tullut vastaan:

  • Ymmärtämys ruokien vaikutuksesta sokeritasapainoon on kasvanut hurjasti, koska nyt verensokerikäyrät on nähtävissä koko ajan helposti. Aiemmin sensoroidessa käyrät oli hankalasti saatavissa vain Medtronicin insuliinipumpusta jonka näyttö on vielä aivan liian pieni, joten tietoa katsottiin yleensä vasta siinä vaiheessa kun mahdollisuudet ahaa-elämyksiin oli ohitse.
  • Meillä nukutaan nyt enemmän. Sensoroiva pumppu osaa toki piipittää tarvittaessa, mutta piipitys herätä luotettavasti. Nighscoutin taas voi sijoittaa kotonaan minne vaan, joten meillä on nyt sängyn vieressä iPad kaiuttimet kovalle säädettynä soittamassa liiankin tutuksi tullutta hälytysmelodiaa jos verensokerit nousee tai laskee liiaksi. Ja nukkumiseen vaikuttaa myös nyt se, että koska verensokerikäyrä on helposti saatavilla ja parin viimeisen päivän käyrän vertailu on todella helppoa, ollaan meilä nyt saatu sokerit tasapainoon kertaluokkaa aiempaa paremmin.
  • Sukulaisapu on todella paljon helpommin toteutettavissa, vaikka sukulaisten osaaminen ei olekaan parantunut oleellisesti verrattuna Nightscout-aikaan. Koska me nähdään miten verensokeri muuttuu, voidaan me soitella ohjeita jo ennen kun sokerit on joko laskenut tai noussut liiaksi. “Eerolla näyttäsi menevän kohta matalalle, voitteko antaa puoli desiä maitoa?” Eli pieni piipahtaminen kaupassa tai vaikka siskon vienti viulutunnille onnistuu melko helposti, siinä missä aiemmin tämä olisi tuottanut paljon stressiä kaikille osapuolille.
  • Automatkat, ulkoilut, kaupunkireissut ja muut, jossa hoitaminen on mahdollisesti hankalia, onkin nyt helppoa. Ei enää sokereiden mittailua tai pumpun esille kaivamista 20 asteen pakkasessa, vaan puhelimen vilkaisu. Automatka sukulaisille parin tunnin ajon päähän? Laitetaan puhelin handsfreehen ja katsotaan käyrästä pitääkö pysähtyä syömään eväitä.
  • Matalat ja korkeat sokerit ei tule koskaan yllätyksenä, vaikka onkin joskus hankala selittää. Tosin nyt selityksetkin on helpompi löytää, kun tieto on koko ajan näkyvillä. Näyttäisi että tällä hetkellä meidän hypot tulee lähes poikkeuksetta sen jälkeen kun pumpun kanyyli on mennyt huonoksi ja aiheuttanut korkeat sokerit. Tästä on helppo kysellä seuraavalla lääkäritapaamisella.
  • Pebble on aivan huippuvehje verensokerin seurantaan! Se, että lapsen sokerin näkee vilkaisemalla rannetta, mullistaa arkea vielä enemmän kuin älypuhelimessa näkyvä graafi. Jos tulee hetki jolloin pitäisi olla spontaani, voi vain kurkistaa rannetta ja tietää sekunnissa että pitääkö ottaa evästä ennen lähtöä. 🙂
  • Nightscoutin BWP-ominaisuudella eli Bolus Wizard Previewllä voi vähentää turhia hälyjä. Perinteisesti pumput ja Nightscout hälyttää pohjaten verensokeritasoon. BWP:n kanssa jos systeemiin syöttää bolukset (mitkä tapahtuu automaattisesti 640G:n kanssa!), osaa järjestelmä itse olla hälyttämättä jos seurattavalla lapsella on tarpeeksi insuliinia kattamaan vähän korkeat sokerit. BWP myös kertoo miten montaa hiilarigrammaa aktiivinen insuliini vastaa, eli jos ollaankin menossa yllättävästi alaspäin ruoan jälkeen, voi Nightscoutista käytä kurkkaamassa miten monta grammaa hiilaria todennäköisesti kannattaa antaa vielä korjauksena.
pebble-ns
Nightscout ja Pebble-kello: lapsi leikkii puistossa, vanhempi seuraa ilman että leikkiä tarvitsee keskeyttää

Mistäs sen Nightscoutin sitten saa ja paljon se maksaa? Hyvä uutinen on, että itse ohjelmisto ei maksa mitään. Kehittäjät ovat itse diabeetikoita ja diabeetikoiden sukulaisia, ja tällä ei ole tarkoitus tehdä rahaa. Laitteita tosin tarvitse ainakin seuraavasti:

  • Dexcom G4 tai MedTronic Veo + sensori
    • Android-puhelin jossa on USB OTG tuki, kuten Samsung Galaxy S3
    • tavallinen USB OTG -kaapeli
    • MedTronicia varten tarvitset myös CC1111 -USB tikun (vaikka täältä) sekä CC Debugger-ohjelmointipalikan (vaikka täältä)
  • Dexcom G5
    • Androidille saatava xDrip -applikaatio osaa nykyisin hakea G5-sensorin tiedot Bluetoothilla, jolloin kaapeleita ei tarvita. Lue lisätietoa täältä.
  • Medtronic 640G tai 670G pumppu + sensori
    • Nightscoutiin on nykyisin saatavilla tiedonlähetysmahdollisuus, joka osaa lähettää 640G-pumpusta sekä sensori- että hoitotiedot verkkoon. Tähän tarvitaan itse pumppu, OTG-yhteensopiva Android sekä OTG-kaapeli ja Contour Next Link 2.4G verensokerimittari. Lue ohjeet täältä.
    • Diabetespuodilla on 640G asennukseen hyvät suomenkieliset ohjeet, jossa myös apua Nightscoutin asentamiseen.
  • Freestyle Libre
    • Libren tiedot voi lukea myös NFC-yhteensopivalla Android-puhelimella, joka osaa lähettää tiedot Nightscoutiin. Eli hanki NFC-yhteensopiva Androidi ja katso ohjeet täältä.
    • Librestä saa myös “täyden CGMn” eli yhteyden Bluetoothilla puhelimeen, josta tiedot menee Nightscoutiin josta Libreä voi seurata etänä. Tähän tarvitaan xDrip Plus applikaatio ja bluetooth -moduli – ks alla.

Libre Bluetooth-modulit

  • MiaoMiaon Libre -moduli maksaa $199 ja sitä on kehuttu luotettavaksi sekä Bluetooth-yhteyden että laitteen kestävyyden osalta.
  • Suomessakin moni on tilannut BluCon Nightrider -modulin, mutta näyttäisi että tätä vaihtoehtoa ei kannata ostaa, koska laite rikkoutuu herkästi ja yritys ei vastaa asiakaspalveluposteihin.

Ohjelmisto

  • Sensoridatan siirto laitteesta Nightscoutiin vaatii, että käytössä on Android tai iOS puhelin, joka osaa jutella sensori kanssa.

Johdollisia ratkaisuja varten lisäksi kannattaa hankkia:

  • kaapeli joka lataa puhelinta samaan aikaan kun siinä on kiinni sensorin vastaanotin. AliExpress ilmeisesti myy nyt toimivaa Samsung-kaapelia täällä ja Valarm myy erittäin kallista mutta varmasti toimivaa Samsung-kaapelia täällä. Huomaa että AliExpress ja monet muut kaupat myyvät myös erittäin halpoja geneerisiä haaroitettuja OTG kaapeleita jotka eivät toimi, koska niistä puuttuu samanaikaisen lataamisen käynnistävä komponentti.
  • 3D-tulostettu kotelo joka suojelee puhelimen ja Dexcomin vastaanottimen USB-porttia ja/tai MedTronic vastaanotintikkua – puhelimen ja sensorin portti hajoaa helposti päivällä ilman suojia

Täydet asennusohjeet Dexcomia varten löytyy Nightscoutin verkkosivuilta.

MedTronicia varten asennus on hieman monimutkaisempi:

  • CC1111 tikku pitää ohjelmoida CC Debugger-palikalla ohjeiden avulla, jotka löytyy täältä – lue INSTALL.pdf
  • Android-puhelimen ohjelmisto asennetaan täältä, ks Medtronic_NigthScout_Manual.pdf
  • Muut osat järjestelmää (tietokanta, verkkosivut) taas asennetaan kuten Dexcom-järjestelmässä, ohjeet täällä

Systeemin laittaminen kasaan vaatii aikaa mutta todistetusti onnistuu myös ei-teknisiltä ihmisiltä, eli siitä vaan asentelemaan. 🙂

Suomenkieliset asennusohjeet

Löytyy täältä

12 thoughts on “Nightscout, rakas yövahtimme

  1. Hei,
    Kiitos! Tämä on jotain todella mullistavaa! Olen niin kiitollinen, että jaoit tietosi. Kiitos! Medtronicin veo siis käy? Olen aiemmin ymmärtänyt puheistanne facebookissa, että ainoastaan tuo Dexcom. Kumpi teillä on?
    Parhain ja kiitollisin terkuin,
    Annamaija

  2. Hei,

    ja kiitos mahtavasta tekstistä, laitoin saman tien tilaukseen nuo TI:n kamat.

    Onko tuolle TI:n CC1111 palikalle olemassa jossakin hyvää 3D tulostusohjetta, jonka avulla voisi itse tehdä tuolle suojakuoret?

    Toiseksi, kuinka pitkään oman kokemuksenne mukaan täyteen ladattu puhelimen akku riittää, mikäli laitetta ei käytetä mihinkään muuhun kuin vain Nightscoutin (ja esim. WLAN ja GPS ovat pois päältä, ja käytetään mahdollisimman paljon virransäästöä)?

    1. Latasin Shapewaysiin pienen kotelon CC1111 tikua varten. Mallin pitäisi olla tulostettavissa myös kotona ja ladattavissa tuolta. Printtasin tämän siis itse kotona.

      Meillä on käytössä Samsung Galaxy S3 ja sen akku kestää tässä käytössä noin 8 tuntia. Olen laittanut puhelimesta aika paljon palveluita pois päältä mutta luulisin että säätämisellä aikaa voisi pidentää vielä reippaasti. Jos hankitte Samsungin puhelimen, kannattaa ostaa tuo Valarmin latauskaapeli, sen kanssa järjestelmä voi olla päällä 24/7 kun puhelin voi samaan aikaan ladata akkua ja kuunnella dataa.

      1. Katsoin tuota Shapewaysin kotisivua, mutta en kyllä löytänyt tuolta kyseisen mallin 3D printtitiedostoa. Voitko linkata tiedoston tähän ketjuun? Kokeilisin mielelläni itse kuinka hyvin tulostaminen onnistuu ns. kotilaitteella,

        Tulemme myös kokeilemaan kuinka pitkälle Samsung Galaxy S2:n ja Nexus 7 (2012) akku tulevat riittämään kyseisessä käytössä. S3 on aika lailla isompi ja fyysisesti helpompi menemään rikki, eli sen kesto vilkkaan ekaluokkalaisen vyöllä, pehmustetussa kotelossakin, ennustanee melko lyhyttä elinkaarta laitteelle ja etenkin sen lasille.

        Harmi ettei S2:lle (tai Nexus 7:lle) ole olemassa vastaavaa kaapelia kuin S3:lle. S2:n USB OTG kaapeleilla lisävirta auttaa ainoastaan tuota kytkettyä laitetta, mutta puhelinta ei voi ladata samalla. Tuolloin virta riittänee kotona hyvin yön yli (kun laitetta voi pitää kiinni verkkovirrassa), mutta koulupäivää ajatellen (noin 9 h) tuo ei ole oikein toimiva ratkaisu, ellei sitten liitä ulkoista lisäakkua tuohon virransyöttöön.

        Kunhan olemme saaneet (toivottavasti onnistuneesti) kaiken toimimaan, jaamme mielellämme omia kokemuksiamme Nigthscoutin käytöstä ja toiminnnasta kyseisillä laitteilla.

  3. Hei

    Kun ei oikein noita älypuhelimia ole kertynyt kotia haitolle asti niin mitkä on halvimpia puhelimia, joista löytyy oikia android versio (4.x) ja usb-otg tuki sekä homma muutenkin rokkaa?

    1. Meillä on käytössä Samsungin Galaxy S3. OTG-tuki näyttäisi olevan vähän kalliimpien puhelinten ominaisuus. Samsungin S-sarjan puhelimissa on myös hyvä puoli että niissä toimii sitten toi puhelimen lataaminen samaan aikaan Nightscout-datasiirron kanssa.

  4. Tää on kiinnostava juttu. Medtronic-käyttäjänä kiinnostaa toi softan toiminta; normaalista medtronicilla tehtävät kalibroinnit tarttee syöttää pumppuun. Syökö toi NightScout kalibrointitietoja vai mikä tossa on toi prosessin kulku? Jos info tulee suoraan sensorilta NS:lle, niin silloin jää kalibroinnit pois. Vai lukeeko toi softa/tikku pumpun eteenpäin lähettämiä tietoja.

    1. NS pitää tällä hetkellä kalibroida erikseen samalla kun kalibroi pumpun, eli puhelimen valikkoon syötettään sama numero kuin mitä mittari näytti pumpulle. Tätä on tarkoitus kehittää eteenpäin helpommaksi, mutta järjestelmä on joiltain osin turvallisempi nykyisellä tavalla, jolloin softa ei koskaan juttele suoraan pumpun kanssa.

  5. Kiitoksia. Pitääpä koittaa. Laitoin laitteet tilaukseen. Eihän sulla olisi antaa tuon vastaanottimen suojan piirustuksia, jos koittaisi cnc jyrsimellä tehdä tuon kotelon kun ei ole tuota 3d tulostinta?

  6. Terve!

    En ole vielä kauheasti NS:n ehtinyt perehtyä, mutta olin aikaisemmin siinä uskossa että sensoriin olisi pitänyt kajota jotenkin fyysisesti ja se olisi vienyt laitteelta takuun (ja että se toimisi vain dexcomilla). Tämä ei ilmeisesti pidä paikkaansa? Meillä on siis MT640G.

    1. Ohops, tämä oli jäänyt spammivuoren alle piiloon. 🙁

      Sensoriin ei tarvitse koskea fyysisesti mitenkään, millään Nightscout-ratkaisulla. 640G:n kanssa systeemi toimii niin, että Android-puhelimeen laitetaan kiinni Carelink-tikku ja applikaatio hakee sitten pumpusta sensori- ja hoitotiedot ja lähettää ne Nighscotiin. Tämän ei pitäisi vaikuttaa takuuseen mitenkään, koska kaikkia laitteita käytetään käyttötarkoituksen mukaisesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *